Om de Nederlandse Rijks- en provincionale wegen veilig te maken zijn er sinds de jaren '60 duizenden kilometers geleiderail (ofwel vangrail) geplaatst.
Geleiderail, gemaakt van thermisch verzinkt staal, is een bermbeveiligingsconstructie langs Rijks- en provinciale wegen die voorkomt dat voertuigen terugkaatsen op de rijbaan, de weg in zijlingse richting verlaten, kantelen of de middenberm doorkruisen. Deze maatregel wordt toegepast om schade aan inzittenden en aan de auto zoveel mogelijk te beperken. Bermbeveiligingsconstructies zijn verbonden aan normen en richtlijnen. Zo is de NEN1317 van kracht voor de plaatsing van geleiderail langs Rijkswegen in Nederland.
Geleiderail wordt toegepast in aardebaan en op kunstwerken. De verschillende geleiderailconstructies zijn variërend in klasse. Normen en richtlijnen vormen de basis in de toepassing van de juiste constructie op de juiste plaats.
Tevens wordt geleiderail toegepast voor de geleiding van verkeer op niet autosnelwegen, in parkeergarages, ter bescherming van gebouwen en om vluchtzones te creëren op bedrijventerreinen voor voetgangers.